You are here
Home > Lasa-ma sa te motivez > Secretul Vasului Gol

Secretul Vasului Gol

Un cersetor a batut la portile palatului regal. Din intamplare, regele tocmai iesea la plimbarea de dimineata prin gradina. Asa ca i-a deschis usa chiar el. Cersetorul i-a spus:
– Pare sa fie o zi norocoasa pentru tine.
– Pentru mine sau pentru tine? l-a intrebat regele.
– Cred ca vom sti doar la sfarsitul zilei. Eu sunt un cersetor si nu cer decat un singur lucru. Port cu mine acest vas gol. Daca doresti, poti sa-l umpli cu orice.
Cersetorul arata cam ciudat. Avea o privire mistica, iar cuvintele lui nu erau ale unui cersetor, ci mai degraba ale unui imparat. Parea sa raspandeasca in jur o autoritate imensa. Regele i-a poruncit primului ministru sa umple bolul cersetorului cu monede de aur, ca sa nu uite ca a batut la poarta unui rege. Dar cersetorul a izbucnit in ras.
Regele l-a intrebat:
– Ce s-a intamplat?
– Nu vom sti decat la sfarsitul zilei, a raspuns ambiguu cersetorul.
Comportamentul lui era ciudat, dar avea un farmec anume. Era intr-adevar un om minunat.
Apoi, au inceput necazurile. Primul ministru a adus o gramada de monede de aur, dar odata introduse in bol, acestea dispareau. Vasul ramanea gol. Oricate monede a adus primul ministru, acestea continuau sa dispara. In curand, vistieria regatului s-a golit, iar vasul cersetorului tot nu s-a umplut. Vestea s-a raspandit ca gandul si intreg orasul s-a adunat sa vada minunea.
Regele i s-a adresat primului ministru:
– Orice s-ar intampla, adu toate bogatiile, tot aurul, toate pietrele pretioase, dar umple odata bolul cersetorului.
Oricat s-a straduit primul ministru, vasul a ramas gol.
In cele din urma, regele si-a pierdut intreaga avere. Era deja seara. Supusii regelui erau intr-o stare de tulburare maxima. Oricat de incapatanat ar fi fost regele, seara el nu a mai avut ce sa-i daruiasca cersetorului. A cazut la picioarele acestuia si l-a intrebat:
– Este un vas magic? Iata, s-a inserat si toata ziua mi-ai spus ca pana seara am sa aflu ce trebuie sa aflu. Acum a sosit timpul. Intr-un fel, nu mai este nimic de spus. Am fost invins de catre un cersetor. Dar tu nu esti un cersetor obisnuit. Nu mai doresc sa aflu decat un singur lucru: care este secretul acestui vas?
– Nu este nicun secret, i-a raspuns cersetorul. Este un adevar cunoscut de toata lumea. Priveste din ce este alcatuit acest vas – din craniul unui om.
– Nu inteleg, i-a spus regele.
– Nimeni nu intelege. In interiorul craniului uman se afla mintea. Oricat ai turna in ea, totul dispare. Ea cere intotdeauna mai mult decat poate primi, dar ramane mereu goala. Mintea este ca un cersetor, ea nu poate fi schimbata. Nu poti scapa de ea decat daca o intelegi.
Cam aceasta este si situatia voastra. Daca va veti asculta in permanenta mintea, nu veti cunoaste niciodata satisfactia. Daca nu va ascultati mintea, puteti atinge starea de satisfactie chiar in acest moment. Puteti alege oricand intre suferinta provocata de minte si fericirea care apare atunci cand mintea tace. Retineti: mintea nu poate cunoaste altceva decat suferinta, caci dorintele ei nu se opresc niciodata.
– OSHO

OKSUCCESS!

Similar Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top