You are here
Home > Dezvoltare Personală > Sase Lucruri pe care Copilul le poate primi doar de la Tata

Sase Lucruri pe care Copilul le poate primi doar de la Tata

Printre oameni, circula o parere ca, in viata unui copil, mama este mai imporatnata decat tata. In pofida faptului ca psihoanaliticii care au raspandit acest concept, demult sau dezis de el, printre muritorii de rand , aceasta idee este „insurubata” destul de bine. Atat de bine, incat rolul barbatului aproape ca se reduce doar la conceperea fatului. Daca este capabil sa aduca bani in casa, e super. In rest, niciun folos din el.

Cel mai trist e ca barbatii gandesc la fel. Mai ales, cei care au crescut fara tata sau au avut in fata un exemplu negativ (acestia sunt destul de multi). Cei care au crescut fara tata, se schimba foarte anevoios. Ceilalti isi doresc sa devina „tata”, dar, din start, vin cu o multitudine de cerinte fata de sine „Eu voi fi altfel!”. Multe dintre ele sunt exagerate sau lipsite de sens. Acest conglomerat – amintirile din copilarie, cerintele fata de propria persoana, lipsa importantei in timpul procesului – genereaza o frica in fata unei intrebari simple: „Eu voi putea fi un tata normal?”

Cel mai rau lucru, pe care ai putea sa-l faci, e sa te agati de populara teza: „Atunci cand devii tata, trebuie sa muncesti mai mult ca sa castigi mai mult.” Ori, aceasta inseamna ca te vei afla si mai putin timp impreuna cu familia. Este important sa constientizezi ca acest factor economic are importanta doar pentru tine si pentru sotia ta. Copilul este indiferent fata de el. Copiii sunt cel mai adaptabil material. El se poate dezvolta in orice mediu material. Desigur, ca vrei sa-i oferi mai mult. In acelasi timp, intreaba-te daca esti de acord sa-ti schimbi parintele drag pe o tearfa. Sigur ca nu! De ce ii bagi copilului o tearfa in loc de tine?

Iata cateva lucruri, care nu pot fi cumparate, dar pot fi oferite de orice tata. Acestea sunt mult mai importante decat crezi.

1.Tata nu vorbeste ca cei mici. Unii ar putea vedea un neajuns. Cercetarile arata ca micutii care aud cuvintele pronuntate normal, isi dezvolta mai bine aptitudinile vorbirii si mai repede asimileaza cuvinte integre.

2.Tata prefera jocurile active, gen aruncare in sus, in locul mangaierii. Chiar daca mamele accepta jocurile active cu un pic de frica, ele ofera o gama larga de senzatii vizuale, auditive si tactile, o noua experienta de miscare si pozitia personala in spatiu.

3.Tata este axat pe formarea deprinderilor, necesare pentru viata. Orientat atat de mult, incat expresiile „eu sunt barbat” si „eu pot” sunt identice. Toate acestea, copilul le va percepe destul de repede, deoarece fiinta care sta doar in pozitie orizontala, plange si face caca in pampers, nu poate fi inteleasa de un tata. Din momentul cand cei din jur descopera ca micutul sta pe sezute, il iau in primire si incep sa-l invete a merge, a alerga, il imping etc., invata tot de ce are nevoie in viata.

4.Tata il ajuta pe copil sa devina independent. Pentru aceasta nu trebuie sa faci ceva deosebit, ci doar, din cand in cand, sa fii alaturi de copil. Copilul intelege ca exista nu doar mama, cu toate cerintele si asteptarile ei, dar si inca un om mare cu o alta abordare ( nu cred ca ai intalnit doua persoane care gandesc la fel suta la suta). Fii de acord ca te simti mult mai liber, atunci cand stii ca nu depinzi doar de o singura persoana si ca mai pe cineva care te poate ajuta.

5.Tatal ofera un model de comportament de alternativa. Desigur ca nu e bine daca tata si mama au puncte de vedere opuse. Dar e mai bine sa ai doua puncte de vedere, decat sa nu ai de unde alege. Studiile arata ca acei copii care au avut sansa sa urmareasca diferite modele de comportament si modalitati de interactiune (e bine ca alaturi de tata si mama sa fie fratele si sora, bunicul si bunica), au o perspectiva mai larga de adaptare sociala.

6.Tata inspira modelul. Multi barbati cred ca ei sunt responsabili de educatia baiatului, iar fata este taramul mamei. Nu este asa! In cazul baiatului, totul este limpede. Tata, firesc, este modelul urmat, chiar daca este pozitiv („vreau sa fiu ca el!”) sau negativ („eu voi fi altfel!”). In cazul fetei, nu este atat de evident, dar este la fel de important. Nu uita ca pentru fata tu esti primul barbat din viata ei. Ea se va comporta cu viitorii cavaleri, la fel cum a invatat sa se comporte cu tine. Va folosi acele tehnici, pe care le folosea in raport cu tine, pentru a obtine ceea ce isi dorea. In raport cu o persoana de sex opus, cel putin la inceput, fata se va simti la fel cum se simtea impreuna cu tine. Daca pentru tine fiica este „mica printesa”, va cere si de la ceilalti aceeasi atitudine. In cazul, cand ti-ai dorit un baiat, dar a venit pe lume o fata, pe care o tratezi ca pe un copil nedorit, va ramane cu sechele pentru toata viata si se va considera un paria.

In afara de responsabilitatile de tata si de barbat, nimeni nu-ti interzice sa-ti asumi si anumite responsabilitati ale mamei. Daca crezi ca instinctul de mama nu poate fi inlocuit, sa stii ca nu ai dreptate.

Dragostea de tata nu are alternativa! Si sunt anumite lucruri, pe care copilul le poate primi doar de la tata.

OKSUCCESS!

 

Sursa Foto: www.pixabay

Similar Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top