You are here
Home > Dezvoltare Personală > Iluzia Bogatiei – Boala care te impiedica sa fii Fericit !

Iluzia Bogatiei – Boala care te impiedica sa fii Fericit !

Atunci cand ai in proprietate o masina scumpa, lucruri deosebite, o casa in trei nivele, ai impresia ca valorezi mai mult si ca te pozitionezi, pe scara ierarhica, mai sus decat cei care nu poseda toate aceste lucruri. Te uiti la vecinul care are o masina mai ieftina si spui in sinea ta: „Eu sunt mai tare si castig mai mult.” Pentru tine, el este un sarantoc, iar tu un om bogat.

Esti dominat doar de gandul: „Vecinul sigur crede ca eu sunt mai „tare”, daca am o asa masina!” Si acest gand iti mangaie inima, iar in mintea ta valorezi mai mult. Creste nivelul autoaprecierii. Te simti important, atunci cand treci pe langa vecin sau cand la semafor stau alaturi masini mai ieftine decat a ta.

Dar daca vecinul tau are o masina mai fortoasa decat a ta, nivelul autoaprecierii imediat scade, deoarece, in ochii tai, vecinul este mai de succes decat tine. In aceasta situatie, ai o singura solutie. Cu prima ocazie, incerci sa recuperezi pozitia pe care ai cedat-o. Si nu e vorba doar despre masina!

Si asa va fi la nesfarsit… Iar nivelul autoaprecierii ba va creste, ba va scadea. De fiecare data, cand cineva din anturajul tau va avea ceva mai scump decat tine, nivelul va scadea. Si viceversa, cand cineva va avea un obiect mai ieftin decat al tau, sentimentul superioritatii se va intoarce la tine. De aceasta depinde gradul nostru de fericire.

Charles de Montesquieu, scriitor si filozof francez, a punctat urmatorul lucru:
„Daca noi ne-am dori, pur si simlu, sa fim fericiti, am fi foarte usor. Insa, noi vrem sa fim mai fericiti decat altii. Dar acest lucru este imposibil, deoarece permanent avem impresia ca altii sunt mai fericiti decat noi.”

In goana dupa o fericire falsa, oamenii se transforma in narcomani. Fac totul pentru a avea bunuri de o valoare mai mare decat cei din jur. Isi cumpara un telefon nou, schimba masina, cumpara mobila scumpa, pentru situatia ca vecinii ar putea sa-i viziteze, folosesc parfum scump, pentru a sublinia finetea gustului. Insa, avand in vedere ca toate acestea costa scump, oamenii cu aere ajung sa aiba datorii mari.

In goana lor dupa fericire, devin dependenti de credite. Cel mai grav pentru ei e sa cada la nivelul celor pe care ii considera cu un nivel mai jos. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, sunt gata sa plateasca oricat.

Pentru a-si pastra statutul iluzoriu, cheltuie o groaza de bani pe lucruri care subliniaza acest statut.

Daca au in posesie ceva ce distoneaza cu statutul lor, ascund aceasta. Si invers, afiseaza permanent ceea ce subliniaza pretinsul statut. De exemplu, hotelul de cinci stele unde s-a odihnit, va fi neaparat mentionat pe retelele de socializare. Un hotel de trei stele, sigur va fi dosit.

Daca nu au o casa scumpa, vor ascunde aceasta. Viata unor astfel de persoane nu e nimic altceva decat minciuna. Ii mint nu doar pe cei din jur, dar, in primul rand, pe sine. Ei chiar cred ca detin acest statut, pe care il imita doar si ignoreaza adevarul. Dar adevarul este destul de crud: statutul detinut este rezultatul unor mari datorii, pe care le vor intoarce pe parcursul intregii vieti!

Intr-un anumit moment al vietii, cand bancile refuza sa le mai ofere imprumuturi, iar sursa bucuriilor si fericirii seaca, ei cad intr-o depresie adanca. De regula, incep sa dea vina pe bancile care nu le mai acorda imprumuturi, pe guvern, pe viata grea si pe angajatorul care le-a redus nejustificat salariul. Unica fiinta care nu va fi criticata este el insusi! Oare poate fi el vinovat de starea sa economica dezastruoasa? Sigur ca nu! Tot ce si-a dorit a fost doar sa fie „ca toti” si sa nu rateze viata, luand de la ea tot.

In final, cred ca este corect sa amintesc cuvintele lui Henry Ford.
„Nu am de ce sa ma opresc intr-un hotel de lux si sa platesc mai mult pentru unele servicii inutile. Oriunde m-as opri, raman Henry Ford. Nu vad prea mare deosebire intre hotele. In unul ieftin te poti odihni la fel de bine ca si in unul scump. Cat priveste paltonul, aveti perfecta dreptate, l-am mostenit de la tatal meu. Dar aceasta nu are nicio importanta. De ce as avea nevoie de terfe noi? Fiul meu inca este marcat de ce vor spune oamenii despre el, daca s-ar opri intr-un hotel ieftin. E inca tanar si lipsit de experienta. Eu, spre deosebire de el, nu-mi fac griji ce vor spune cei din jur, pentru ca imi cunosc adevarata valoare. Iar miliardar am devenit doar datorita faptului ca stiu a numara banii si a deosebi adevaratele valori de cele false.”

Cred ca lumea ar fi mult mai frumoasa si mai buna, daca ar disparea parvenitii!

OKSUCCESS!

 

Sursa Foto: www.pixabay.com

Similar Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top