You are here
Home > Dezvoltare Personală > Greseli Frecvente de Etica

Greseli Frecvente de Etica

1.Umbrela nu trebuie uscata deschisa, nici la oficiu nici in ospetie. Ea trebuie stransa si lasata pe suportul pentru umbrele sau agatata.

 2.Geanta nu se pune pe masa sau pe genunchi. Doar gentuta de mana poate fi pusa pe masa. O geanta de dama se suspendeaza pe speteaza scaunului sau se pune jos, daca nu exista un scaunel special. Diplomatul se pune pe podea.

3.Pungile din plastic sunt acceptate doar pentru marfurile de la magazin. La fel si pungile din hartie sau pachetele firmelor cunoscute. A le folosi ulterior pe post de geanta este mitocanie.

 4.Haine pentru casa sunt pantalonii si puloverul, care arata bine. Halatul de baie si pijamaua se folosesc dimineata pentru a ajunge la baie si seara – din baie pana in dormitor.

5.Camera copilului. Din momentul cand copilul a inceput sa doarma in camera sa, invata sa bati la usa atunci cand intri in camera lui. De ce? Din respect. De asemenea, el va proceda la fel atunci cand va intra in dormitorul parintilor.

 6.Femeia are dreptul sa nu-si scoata palaria si manusile atunci cand intra in incapere. Insa este obligatoriu scoaterea caciulii si a manusilor cu un deget.

7.Bijuteriile. Dupa standardele internationale, nu trebuie sa fie mai mult de 13 piese, incluzand si nasturii. Inelul nu se imbraca peste manusa, dar bratara se admite. Cu cat este mai intuneric afara, cu atat mai scumpe sunt bijuteriile. Anterior, briliantele se considerau accesorii doar pentru seara, cu dreptul exclusiv al femeilor maritate. In ultimul timp, se admite folosirea lor si ziua.

 8.Cine plateste la restaurant. Daca spui „ Te invit”, atunci tu esti cel care plateste. Daca o femeie isi invita un partener de afacere, plateste ea. O alta formula poate fi: „Hai sa mergem la restaurant”. In acest caz, fiecare isi plateste consumatia. Daca barbatul se ofera sa plateasca pentru femeie, ea poate accepta.

 9.Barbatul este cel care intra primul in lift! (atentie mare!!!) Din lift, primul iese cel care este mai aproape de usa.

 10.In autoturism, cel mai prestigios loc este cel din spatele soferului si este ocupat de catre femeie. Barbatul se aseaza alaturi de ea si atunci cand iese din masina, sustine portiera si ii intinde mana doamnei. Daca barbatul conduce, este indicat ca femeia sa ocupe acelasi loc din spatele lui. Oriunde s-ar aseza femeia, barbatul este obligat sa-i deschida usa si sa o ajute sa coboare. In ultimul timp, barbatii incalca aceasta norma tot mai des si mai des, acoperindu-se cu scuza feministelor: „In business nu exista femei si barbati.”

 11.A „striga” ca tii o dieta este de prost gust. Cu atat mai mult, nu ai dreptul sa folosesti acest pretext pentru a nu servi din mancarea gazdei. Lauda talentele culinare ale gospodinei, fara a manca. La fel trebuie de procedat si cu bauturile spirtoase. De ce nu bei, este problema si alegerea ta. Cere un vin alb sec si gusta un pic.

 12.Teme tabu pentru societati selecte: politica, religia, sanatatea, banii. O intrebare de prost gust: „Vai ce rochie! Cat ai dat pe ea?” Cum reactionezi? Zambeste si spune: „Este un cadou!” Schimba tema discutiei. Daca interlocutorul insista, spune-i politicos: „Nu vreau sa vorbesc despre aceasta”.

13.„Dumneavoastra” sau „Dumneata” este formula pentru orice persoana care a atins varsta de 12 ani. Este scarbos atunci cand auzi asa-zisa elita cum ii tutuieste pe soferi sau chelneri. Chiar si in raport cu cei foarte apropiati, la oficiu adreseaza-te cu „Dumneata”. Exceptie de la regula e daca sunteti de o varsta sau sunteti prieteni apropiati. Cum reactionezi daca cineva te tutuieste? Mai intai intreaba: „Nu va suparati, cu mine vorbiti?” Daca nu este eficient, fa o fata de nepricepere: „Nu va suparati, pe mine ma aveti in vedere?” Urmatorul pas – strange din umeri: „Nu va suparati, dar nu am trecut la TU”.

 14.Despre cei care nu sunt prezenti, nu se discuta. Este inadmisibil sa-i vorbesti de rau pe cei apropiati, in mod deosebit pe sot, asa cum se obisnuieste in spatiul nostru. Daca sotul este rau, de ce nu divortezi?

OKSUCCESS!

Similar Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top