You are here
Home > Dezvoltare Personală > Educatia Copilului in Stil Tibetan

Educatia Copilului in Stil Tibetan

Tibetanii sunt un popor foarte intelept, care isi cizeleaza cunostintele mii de ani, pastrand traditiile milenare.

Regulile de baza ale educatiei tibetane

Fundamental: nicio injosire si nicio pedeapsa corporala!!! Copiii sunt batuti deoarece nu pot raspunde cu aceeasi moneda.

Prima etapa: pana la 5 ani. Copilul este „rege”.
Nu interzici nimic, doar redirectionezi atentia. Daca face ceva periculos – faci o fata speriata si emiti un sunet alarmant. Copilul intelege perfect acest limbaj. In acest rastimp se pun bazele activismului, curiozitatii si interesului pentru viata. Copilul inca nu este apt sa modeleze lanturi logice lungi.
De exemplu, a spart o vaza scumpa. El nu intelege ca pentru a cumpara o asemenea vaza trebuie sa muncesti mult, sa castigi multi bani. Forta aplicata nu va fi perceputa ca un element al educatiei ca sa nu mai sparga vaze, ci ca un element de supunere celui mai puternic. Asta urmaresti?

A doua etapa: de la 5 pana la 10 ani. Copilul este „rob”.
Fixeaza sarcini si cere indeplinirea lor. In acest rastimp se dezvolta intens intelectul copilului. El trebuie sa fie apt sa prognozeze reactia oamenilor la faptele sale, sa-i predispuna la atitudini pozitive si sa evite aparitia unor reactii negative. In acest rastimp, nu-ti fie frica sa-i oferi multe cunostinte.

A treia etapa: de la 10 pana la 15 ani. Comportament „de la egal la egal”.
Cere sfaturi de la el pentru situatii complicate. Permite si incurajeaza independenta deciziilor si a actiunilor lui. Impune vointa ta, lucrand „cu manusi” in procesul discutiilor, folosind sfaturi si indicii. Daca nu-ti place ceva, atrage-i atentia asupra consecintelor negative, evitand interdictiile directe. In acest rastimp, se pun bazele independentei personale si gandirii de sine statatoare.

Ultima etapa: de la 15 ani. Cuvantul dominant este „respect”.
Sa-ti mai educi copilul este deja mult prea tarziu. Nu iti ramane decat sa culegi roadele muncii tale.

Care pot fi consecintele neindeplinirii acestor reguli?

– Daca il vei presa si pedepsi fizic pana la varsta de 5 ani, vei distruge activismul lui, interesul pentru viata, intelectul. Toata viata se va supune fortei grosolane, fara a cracni. Va deveni o prada usoara pentru fel de fel de nulitati.

– Daca il vei dadaci dupa varsta de 5 ani, copilul va creste infantil, inapt de munca si lipsit de capacitatea efortului.

– Daca dupa varsta de 10 ani il vei trata ca pe un copil mic, va creste neincrezut in sine, se va subordona prietenilor cu un grad mai mare de independenta, care nu intotdeauna ar putea sa aiba o influienta fasta.

– Daca nu-ti vei respecta copilul dupa 15 ani, el nu-ti va ierta acest lucru si te va parasi la prima ocazie.

Inceteaza sa-ti mai educi copilul! Educa-te pe tine.

SUCCESS!

Similar Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top