You are here
Home > Dezvoltare Personală > Ai auzit de Efectul Nocebo ?

Ai auzit de Efectul Nocebo ?

Este incredibil cat de mult poate fi influentat subconstientul nostru de forta sugestiei! Si, intrucat mintea subconstienta este cea care controleaza corpul nostru si intreaga viata, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o multime de intamplari – unele placute, altele extrem de neplacute.

Efectul Placebo
Multa lume a auzit de efectul Placebo. In cadrul unui experiment medical, ti se admnistreaza un medicament despre care ti se spune ca este foarte eficient, de exemplu cu pansament gastric.
Din 100 de voluntari pe care se testeaza medicamentul, aproximativ 50 constata ca intr-adevar au scapat de durerea la stomac.
Dar, surpriza !
Asa-zisul medicament este de fapt o bobita de zahar acoperita de un invelis albastru. El nu contine nimic altceva decat zahar.
Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ?
Forta sugestiei!
Li s-a spus ca se vor face bine, au fost convinsi ca se vor face bine si s-au facut bine.
In fapt, subconstientul lor a fost convins de eficienta medicamentului si a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine.
Tot ceea ce mintea noastra crede, poate realiza.

Efectul Nocebo
Mult mai putini au auzit de efectul Nocebo.
In cadrul unui experiment similar, ti se administreaza o pastila despre care esti avertizat ca iti va face rau, de exemplu crampe stomacale.
De data aceasta, numarul celor care se plang de dureri la stomac este insa de 90% !
Evident, era aceeasi pastila inofensiva cu zahar.

IMPORTANT : Se constata ca forta sugestiei negative este mult mai mare decat a sugestiei pozitive (90% fața de 50%). Aceasta concluzie a fost verificata in mai multe experiențe si rezultatele raman cam la acelasi procentaj.
Lucrul acesta trebuie sa ne dea de gandit. Suntem expusi zilnic, ora de ora, unei adevarate avalanse de mesaje negative , in primul rand prin presa. Inundatii, cutremure, avioane prabusite, crime, violuri, preturi care cresc,barfe rautacioase ale colegilor, accidente de masina etc.
Aceste mesaje, cu puternica valoare emotionala, lucreaza asupra subconstientului nostru, fara a ne da seama .
Iar rezultatul este ca ne merge prost fara sa stim de ce. Suntem deprimati, ne pierdem increderea intr-o viata mai buna, ne asteptam sa ni se intample ce e mai rau. Si, de obicei, la ce te astepti, asa se intampla.
Dam vina pe ursita, pe destin, pe guvern , pe socri , pe colegi , fara sa observam ca, de fapt, raul l-am provocat inconstient, noi insine. L-am lasat sa patrunda in mintea noastra ori de cate ori a vrut, fara sa realizam ca traim in casa cu un dusman.

Actionati!
Incepand de astazi, inchideti usile pentru acesti musafiri periculosi. Evitati sa mai urmariti jurnalele cu stiri negative. Schimbati postul pe altceva. In fond, aveti 25 -30 -40 de canale prin firma de cablu. Urmariti emisiunile educative si cele care va pot reface starea optimista. De exemplu, muzica, divertisment, etc.
Evitati persoanele negative, cele care permanent se vaieta , critica si condamna.
Daca ai astfel de colegi la serviciu sau, mai rau, seful Dumneavoastra, ganditi-va foarte serios sa va cautati un alt loc de munca. Altfel, ramanand alaturi de ei, riscati sa va condamnati la o viata de esec si frustrare si poate, sa va imbolnaviti cu adevarat.
Asociati-va cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Daca vreti sa aveti o viata de succes, trebuie sa stati cat mai mult in preajma unor oameni de succes.
Invatati de la ei, ganditi ca ei, actionati ca ei.
Pe scurt, folositi la maximum forta sugestiei pozitive si reduceti la minim forta sugestiei negative.

Va sugerez un mic exercitiu pe care sa-l faceti zilnic:
Timp de doua saptamani:
– nu va mai plangeti de nimic, nici in sinea dumneavoastra, nici fata de altii;
– nu mai urmariti jurnalele de stiri la TV;
– nu ascultati vaicarelile celor din preajma, cereti-le sa schimbe subiectul.
Daca aveti rabdarea sa faceti acest exercitiu, veti observa ca perspectiva asupra vietii vi se va schimba.

OKSUCCESS!

Sursa: www.evolutiespirituala.ro, doctor in stiinte Silviu Popa

Sursa Foto: www.pixabay.com

Similar Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top