You are here
Home > Bani > 8 Mituri despre Intreprinzatori sau “A Fi sau A Nu Fi Intreprinzator”

8 Mituri despre Intreprinzatori sau “A Fi sau A Nu Fi Intreprinzator”

Atunci cand pornesti intr-o calatorie, iti faci un plan, iti stabilesti traseul, timpul necesar, banii pe care esti dispus sa ii cheltui etc. A deveni cineva (in cazul nostru intreprinzator) este la fel cum ai porni intr-o calatorie: trebuie sa stii exact destinatia si sa-ti faci un plan, cum sa ajungi acolo. Dar cum poti face un plan, daca nu stii unde vrei sa ajungi? Cum poti deveni intreprinzator, daca nu stii ce inseamna a fi intreprinzator sau, si mai rau, ai o imagine gresita si acest lucru te opreste din drum?
Conform DEX-ului, “intreprinzator” este persoana care are spirit de actiune.
Pe retelele de socializare circula definitia, conforma careia, “intreprinzator” este persoana dispusa sa lucreze 24 h, fara zile de odihna, la realizarea propriului vis. Acesta nu accepta un program de lucru de luni pana vineri, de la 9 dimineata pana la 6 seara, ca angajat.
Uneori e mai usor sa definesti ceva, excluzand ce nu este acel ceva.
Iata 8 mituri despre intreprinzatori, care sper ca iti vor „zdruncina” ideea preconceputa a imposibilului, promovata de catre societate.

1.„Calitatea de intreprinzator este una innascuta „
In toate articolele care au ca tematica miturile despre intreprinzatori, acesta se plaseaza pe primul loc: “Intreprinzatorii sunt nascuti si nu facuti”. Poate pentru ca in mentalitatea noastra, a oamenilor (indiferent de nationalitate, rasa, religie si sex), este adanc inradacinata gandirea fatalista conform careia: “Unde Dumnezeu nu da, nici omul nu cere”. Si apoi, e mult mai usor sa dai vina pe altii (in cazul nostru: pe Dumnezeu / Natura) pentru esecurile tale, decat sa iti asumi propria raspundere.
Si acum vestea buna(sau rea, pentru unii): gena “de intreprinzator” nu a fost, nu este si nici nu va fi descoperita! Din simplul motiv ca nu exista o asemenea gena. Aptitudinile si cunostintele necesare pentru a fi intreprinzator pot fi invatate. E adevarat ca la unii ele sunt mai pronuntate decat la altii. Insa, nu exista un tipar caruia trebuie sa-i corespunda toti cei care vor sa devina intreprinzatori. Astazi, mai mult ca oricand, este facilitat accesul la informatie, de la cursuri care pot fi frecventate fizic, pana la cursuri on-line, gratis sau contra plata.
Cine intr-adevar vrea ceva, gaseste intotdeauna solutii. Ceilalti gasesc scuze!

2.„Intreprinzatorii nu au studii superioare“
In societatea noastra s-a creat convingerea ca intreprinzatorii de success sunt persoane care nu s-au putut adapta la sistemul de invatamant sau cel social. Interesant e ca statistica arata altceva: in jur de 95% dintre intreprinzatori au studii superioare.
Importanta studiilor (de calitate) nu trebuie subapreciata. Pe langa faptul ca te ajuta sa-ti creezi o imagine de asamblu despre sistem si in detaliu cum functioneaza el, ele te ajuta sa eviti multe greseli. In acelasi timp, importanta lor nu trebuie sa fie supraapreciata. Studiile nu sunt suficiente pentru a deveni un intreprinzator de success.
Nu uita! In viata echilibrul e foarte important, in toate!

3.„Intreprinzatorii sunt persoane carora le place riscul“
Pentru 90% din populatie nu exista nimic mai sigur decat un loc de munca. De aici vine si convingerea ca, cei care aleg o alta modalitate de a face bani, sunt persoane care risca. E interesant si modul de gandire a celorlati 10%: „ Nu exista nimic mai riscant decat un loc de munca. Financiar depinzi de sef, timpul ti-l dedici altora si nu stii cand si de ce poti fi concediat.”
De fapt, intreprinzatorii nu sunt oameni innebuniti dupa risc. Inainte de a lua o decizie, ei analizeaza situatia (impreuna cu echipa si nu de unul singur), evalueaza riscurile, contrapun avantajele si dezavantajele etc.
Viata insasi e un risc. Si totusi , datorita deciziilor pe care le luam in fiecare moment (unele mai bune, altele mai putin bune) , reusim sa o traim.

4.“Intreprinzatorul e persoana care poseda toate calitatile posibile: carismatic, creativ, inteligent, vizionar, bun vanzator, inovator etc.”
Nu trebuie sa fii Superman ca sa fii intreprinzator. Niciun intreprinzator care a existat, exista sau va exista vreodata nu a fost, nu este si nu va fi Superman. Intreprinzatorii sunt oameni normali, cu calitati si defecte.
Nu uita un lucru important! Intreprinzatorii nu desfasoara activitatea de unii singuri. Ei au echipa. Rolul echipei este sa se completeze unii pe altii. Plus, daca exista vreo aptitudine pe care nu o posezi dar crezi ca ai nevoie de ea, o poti oricand invata.
De fapt, cei mai de success intreprinzatori sunt cei care isi asuma raspunderea, in cazul unui esec si, in acelasi timp, stiu sa imparta succesul cu echipa.

5.“Doar 10% reusesc”
Aceasta cifra se refera doar la produsele sau serviciile cu care o companie se lanseaza pe piata. E firesc, ca pe parcurs, in functie de cerintele pietei, produsele/ serviciile sa suporte modificari.
Cifra reala, in ceea ce priveste intreprinzatorii, este de 18%. De accord, nu este foarte mult. Dar iti poti creste sansele de reusita, acumuland mai intai cunostintele necesare, avand mentori care te indruma (mentorii sunt persoane care au mers deja pe drumul pe care tu vrei sa il parcurgi), avand un anutraj care te sustine (vei avea destule obstacole de trecut si nu ai nevoie de “prieteni”, care in fiecare zi te demoralizeze) etc.
Atata timp cat exista un vis, exista si o modalitate de a-l realiza. Nu renunta!

6.“Intreprinzatorul este “un lup singuratic” “
Vremea “lupilor singuratici” a trecut. Daca vrei sa stii, niciun intreprinzator nu a activat niciodata de unul singur. Toti au avut o echipa. E foarte greu sa conduci o afacere reusita de unul singur. Plus, nici nu se recomanda sa faci lucruile de unul singur. Cu exceptia cazului, in care esti o persoana obsedata de control si crezi ca nimeni nu poate face lucrurile mai bine decat tine. In cazul dat, vei simti pe propria piele semnificatia proverbului: “Unde nu e cap, vai de picioare”.
O echipa buna este foarte importanta pentru succes. O conditie sine qua non, pentru succesul echipei, este axarea membrilor ei pe aceleasi valori. Aptitudinile pot fi invatate, interesele se pot schimba, dar valorile raman aceleasi. De aceea, cauta oameni care au aceleasi valori ca si tine.
Tine minte: un cal poate trage doar 1,5 tone, in timp ce doi cai – 3,5 tone.

7.” Doar cei tineri au sanse de reusita”
Nu exista nicio dovada care sa sustina acest mit.
In ambele cazuri, „tineri“ sau „si mai tineri”, putem gasi avantaje si dezavantaje.
De exemplu. „Cei si mai tineri”, vorbim chiar despre adolescenti, nu au inca familii de intretinut si poate ca nicio grija financiara. In cazul dat, din punct de vedere financiar, riscurile sunt minime. In ceea ce priveste timpul liber, in ziua de azi si adolescentii au un program destul de incarcat. Asa ca nu-l putem trece la avantaje. Cei “tineri” pot folosi experienta acumulata, anturajul, varsta ca o dovada a responsabilitatii (desi nu toti cei care trec prin viata devin neaparat responsabili). Lista poate continua.
Varsta este doar o scuza pentru a face sau a nu face ceva!

8.“E nevoie de multi bani pentru a deveni intreprinzator”
Pentru foarte multi, banii reprezinta un impediment pentru a lansa o afacere, desi, pana a ajunge la aceasta etapa, trebuie facuti alti pasi, mult mai importanti.
Vestea buna! Nu ai nevoie de milioane pentru a incepe o afacere de success. Succesul nu depinde de suma de bani pe care o ai la dispozitie, atunci cand pornesti la drum. Mai important decat banii sunt ideea, pasiunea, devotamentul, echipa, timpul si energia investita, flexibilitatea, analiza corecta a pietei etc.
Foarte multi intreprinzatori folosesc, la inceput, economiile pe care le au sau apeleaza la ajutorul familiei si a prietenilor. Ulterior, cand deja produsul/serviciul si-a demonstrat vitalitatea si sunt necesare investitii mai mari, poti cauta un investitor extern. Se recomanda sa nu fortezi nota cu aceasta etapa, deoarece, cu cat mai putin timp este testat produsul/serviciul, cu atat mai mare este riscul pentru potentialul investitor. Si pentru a-si proteja banii,el poate socilita o parte din afacerea ta.

Indiferent daca alegi sa fii sau nu intreprinzator, important e sa fie ceea
ce-ti doresti tu.
Tine minte! Faptul ca e greu, nu e un motiv ca sa nu incerci sau sa renunti prea repede!
OKSUCCESS!

Similar Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top