You are here
Home > Dezvoltare Personală > 13 Aptitudini ale Liderului

13 Aptitudini ale Liderului

1.Echilibrul
Aptitudinile liderului trebuie sa fie in armonie perfecta. Excesul de agresivitate sau de degajare nu sunt benefice pentru echipa. Aptitudinile trebuie sa fie echilibrate, astfel ca niciuna dintre ele sa nu fie in exces.

2.Ambitia
Este dorinta de a obtine un efect palpabil si tendinta de a folosi plenar propriul potential. Liderul este un ambitios rational. El fixeaza scopuri mari si tinde sa le realizeze. O ambitie exagerata, plus lipsa integritatii personale, poate duce la un comportament neadecvat si chiar la coruptie.

3.Fermitatea
Liderul este un tip ferm. Analizeaza rapid situatia creata si ia decizii, care aduc beneficii echipei. La fel de rapid, liderul se agata imediat de sansele aparute. Fermitatea ii permite sa nu rateze sansele care pot aduce succesul.

4.Entuziasmul
Liderul este energic, mobil si permanent se misca spre scop. Este plin de entuziasm si descopera permanent solutii neordinare care aduc succesul. Oamenii sunt mai receptivi in raport cu cel care este devotat scopului. Liderul trebuie sa fie o sursa de inspiratie, trebuie sa fie capabil sa-i motiveze pe oameni ca sa actioneze.

5.Perseverenta
Liderul se afla in permanenta „miscare”. El patrunde in miezul problemei si gaseste solutii. Liderul cauta raspunsuri si nu cedeaza pana cand nu le obtine. Este insistent in cautarea informatiei si in realizarea planului sau.

6.Increderea in sine
Liderul trebuie sa fie apt sa-si asculte vocea interioara si sa stea bine pe picioare, atunci cand adopta o decizie importanta. Trebuie sa fie capabil sa expuna punctul sau de vedere si sa actioneze ferm. El trebuie sa fie rezistent din punct de vedere emotional.

7.Deschiderea psihologica
Este aptitudinea de a lua in calcul parerile si ideile altor persoane, ceea ce poate eficientiza echipa. Fiind deschis pentru diferite opinii, liderul acumuleaza multa informatie pentru adoptarea deciziilor. El analizeaza ideile sale impreuna cu alte persoane, ceea ce ii permite sa ia decizii corecte. Pe de alta parte, secretomania, frica de a fi criticat nu pot duce la succes.

8.Realismul
Realismul se regaseste intre optimism si pesimism. Optimistii, de multe ori, supraapreciaza posibilitatile. Pesimistii, din contra, le subapreciaza. Realistii analizeaza obiectiv situatia si adopta decizii care maresc eficienta. Realistul cantareste, masoara, apreciaza si controleaza informatia nefiltrata pe care o primeste, pentru a calcula urmatorul pas.

9.Setea de cunostinte
Tendinta de a invata lucruri noi si de a studia este o caracteristica de baza a liderului. Aceasta ii permite sa asimileze tehnologii si domenii noi. Cei care tind permanent sa invete lucruri noi, sunt foarte eficienti in functiile de conducere.

10.Corectitudinea si intransigenta
Nu poate fi numit lider cel care este marcat de anumite prejudecati sau dominat de o persoana. Liderul trebuie sa fie corect si intransigent. Doar in acest caz oamenii vor avea incredere in el, va fi respectat si urmat de catre altii.

11.Calmul
Liderul este permanent cu mintea rece, isi pastreza calmul si este tolerant fata de lucrurile neordinare, nu-i este frica de problemele care-i apar in cale. El stie ca exploziile de emotii vin si pleaca. Astfel ca ele trebuie tratate ca parte componenta a calatoriei, pastrand calmul.

12.Perfectiunea
Un lider adevarat nu numai ca este la inaltime, dar permanent ridica stacheta perfectiunii in toate domeniile. Liderul niciodata nu sta pe loc, el permanent se dezvolta, este constient de realitatea care il inconjoara si gaseste modalitati pentru a o influenta cat mai eficient.

13.Creativitatea
Liderul face la timp schimbari in modul de gandire si in planul de actiuni. El cauta noi cai de solutionare a problemelor care-i apar in cale, le modeleaza cu scopul de a-si mari eficienta. Adesea, deciziile liderului nu se incadreaza in tiparele existente si se deosebesc prin eficienta si know-how.

Nu este lider cel care merge inainte, ci cel care nu poate fi ajuns din urma.

SUCCESS !

Similar Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top